Kommunikation og sprog”Børns kommunikation og sprog tilegnes og udvikles i nære relationer med barnets forældre, i fællesskaber med andre børn og sammen med det pædagogiske personale. Det centrale for børns sprogtilegnelse er, at læringsmiljøet understøtter børns kommunikative og sproglige interaktioner med det pædagogiske personale. Det er ligeledes centralt, at det pædagogiske personale er bevidst om, at de fungerer som sproglige rollemodeller for børnene, og at børnene guides til at indgå i fællesskaber med andre børn.” I klynge IBØ-I vil
I klynge IBØ-I sprogtester vi alle 3 årige og alle 5 årige børn. Vi har nedsat et sprogudvalg på tværs af enhederne i klyngen. I udvalget sidder de medarbejdere med størst viden og erfaring med sprogarbejde fra både vuggestuer og børnehaver. Udvalgets opgave er at definere og udbrede sprogarbejdet i klyngen. |
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
|
FLORA |
Sprog er en forudsætning for enhver kommunikation med andre mennesker. Sproget er en kommunikationsform, der kan være verbal og nonverbal.
Via sproget skaber barnet kontakt til andre og skaber en forståelse af sig selv og sin omverden. Det er derfor vigtigt at styrke dialogen, så barnet i fællesskabet lærer at lytte, tale, stille spørgsmål, give svar og deltage aktivt i at planlægge lege og aktiviteter. Det er vigtigt, at støtte barnet i at sætte ord og begreber på de oplevelser, det har i dagligdagen. At sætte ord på sine oplevelser, følelser og hensigter og lytte til andres er en værdifuld ingrediens i udviklingen af empati og kræver ligesom legen en kommunikation, der bygger på gensidighed og villighed til at skiftes – at tage ture i dialogen.
Alle børn har brug for aktiv sprogstimulering for at kunne udvikle sproget således, at det bliver et nuanceret og berigende redskab. Stimulering af sproget er en af forudsætningerne for frugtbare løsninger af problemer og konflikter, da sproget er medvirkende til at udvikle og bearbejde barnets følelsesregister, så det bliver i stand til at sætte ord på egne og andres følelser.
Aktiviteter som rytmik, leg med sprogposer/kasser, dialogisk læsning, små ture ud af huset, måltider foregår i mindre grupper, da disse øger muligheden for nærvær og gode, lærerige dialoger. Herudover har vi forløb med tematisk sprogarbejde om f.eks. barnets familie, krop, hverdag mv.
Samtalerne i hverdagen skal tage udgangspunkt i barnets aktuelle kompetencer. Med henblik på at stimulere barnets sproglige udvikling arbejder vi i dialogen med barnet ud fra følgende understøttende sprogstrategier:
TILTAG
- Vi følger barnets interesse
- Vi sætter ord på handlinger og følelser
- Vi bruger åbne spørgsmål
- Vi venter på barnets svar
- Vi hjælper med ord, barnet ikke kende i forvejen
- Vi relaterer til noget barnet kender
- Vi retter ikke fejl direkte
- Vi leger med sproget
- Vi anvender krop og bevægelse som en del af sprogarbejdet
- Vi arbejder med dialogisk læsning
- Vi leger sanglege, leger med ord, rim og remser og historiefortælling