Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Natur, udeliv og science

Natur, udeliv og science

”Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kropslig, en social og en kognitiv dimension.

Naturen er et rum, hvor børn kan eksperimentere og gøre sig de første erfaringer med naturvidenskabelige tænke- og analysemåder. Men naturen er også grundlag for arbejdet med bæredygtighed og samspillet mellem menneske, samfund og natur.”

Alle børn skal tilbydes rammer, der skaber mulighed for at være eksperimenterende og sansende. Læringsmiljøerne skal understøtte at børnene får mulighed for at undersøge sammenhænge og årsag/virkning.

Derfor:

  • Skal børnene inddrages i hverdagens behov for genbrug og bæredygtighed
  • Skal børnene præsenteres for natur og udeliv i alle årstidernes faser
  • Skal børnene præsenteres for udeliv, hvad enten det er på legepladsen, i skoven eller ved vandet, for at understøtte børnenes kendskab til natur og naturfænomener
  • Skal børnene have mulighed for at tilegne sig kendskab til dyreliv såvel som planteliv
  • Skal børnene have kendskab til digitale medier/redskaber, som de kan bruge til at forholde sig undersøgende til omverdenen-

Klynge IBØ-I er en del af Stærkt samarbejde med Strandvejsskolen, som er kompetencecenter for it- og læring. Gennem dette samarbejde har vi valgt at koble os på, hvilket betyder at vi får uddannet personale til at inddrage science i dagligdagen. Vi har indrettet et science-funktionsrum med mini makerspace. Deltagende børnehaver i Stærkt Samarbejde har alle mulighed for at benytte rummet. Hver af klyngens børnehaver har mindst en medarbejder, der har særlig viden inden for science.

 

Pædagogiske mål for læreplanstemaet:

  1. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene mulighed for at opleve menneskets forbundethed med naturen, og som giver børnene en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
  2. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn aktivt observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, så børnene får erfaringer med at genkende og udtrykke sig om årsag, virkning og sammenhænge, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed.

FLORA

 

 

I Flora skaber vi læringsmiljøer, hvor vi sammen passer på og fordyber os i naturen, udeliv og science. Det er en stor del af vores pædagogiske hverdag. Vi lader børnene gøre deres egne erfaringer, giver børnene plads til en nysgerrig, undrende, undersøgende, eksperimenterende og legende tilgang til hverdagen. Vi giver både børnene mulighed for oplevelser på vores egen legeplads, men også ude på grønne områder i nærmiljøet, samt på ture længere væk, som f.eks. i skoven og ved stranden.

 

Her tager vi udgangspunkt i børnenes interesser, og hvad der optager dem, som derved bliver det bærende element i vores planlagte pædagogiske aktiviteter. Samtidig udfordrer vi også med anden viden, nye emner og erfaringer, som rykker ved børnenes eksisterende forståelse. Således får børnene mulighed for at danne erfaringer med årsag, virkning og sammenlænge. Ligeledes er naturen et godt udgangspunkt for kategorisering og systematisering, som er med til at give børnene en begyndende matematisk forståelse.

 

 

TILTAG

  • Vi tager på ture i naturen
  • Vi rydder op efter os selv i naturen
  • Vi har en årlig plantedag om foråret og naturuger
  • Vi arbejder med årstiderne
  • Vi er ude i al slags vejr
  • Vi har en undersøgende tilgang til ting, vi finder i naturen
  • Vi benytter os af Københavns Kommunes naturvejledere
  • Vi tager naturen indendørs
  • Vi laver mad over bål og spiser i naturen
  • Vi arbejder med science